ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В УМОВАХ ЗАПРОВАДЖЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Лізунова, Аліна; Литвиненко, Ірина (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Проаналізовано транспортну стратегію України в контексті інтеграції країни до Європейського Союзу та реалізації Цілей сталого розвитку ООН, зокрема Цілі 9: "Промисловість, Інновації та Інфраструктура". Розглянуто ключові вектори розвитку, визначені Стратегією сталого розвитку "Україна – 2020", що лягли в основу Стратегії "Україна – 2030". Встановлено, що для досягнення поставлених цілей Кабінет Міністрів України схвалив Національну транспортну стратегію до 2030 року, яка передбачає модернізацію залізничної, автомобільної, морської та авіаційної інфраструктури, а також впровадження інноваційних та екологічно чистих технологій. Особливу увагу приділено залізничному транспорту як ключовому елементу економіки та транзитному хабу. Проаналізовано сучасний стан транспортної системи України, її роль у міжнародних транспортних коридорах та нагальні проблеми, що перешкоджають повноцінній інтеграції в європейський простір.