МЕТОДИКА АРХІТЕКТУРНОГО ПРОЄКТУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ, ЩО ЗВОДЯТЬСЯ З ВИКОРИСТАННЯМ 3D ДРУКУ - Дмитренко, Андрій; Чорний, Олексій (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Російсько-українська війна спричинила руйнування понад 13% житлового фонду України, позбавивши домівок сотні тисяч людей – як у прифронтових регіонах, так і глибокому тилу. Таким чином, проблема забезпечення населення доступним житлом (і супутньою соціальною інфраструктурою) актуальна зараз і зберігатиме актуальність упродовж найближчих. Років. Застосування нових технологій, зокрема 3D друку, з одного боку, є одним із варіантів забезпечення країни дешевим екологічним житлом (переважно індивідуальним малоповерховим), а з іншого – потребує певної адаптації під себе у методиці архітектурного проєктування відповідно до специфіки проєктованих об’єктів. Стаття присвячена розгляду цих специфічних змін у методиці проєктування.