ТРАНСФОРМАЦІЯ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА КИЄВА ТА ВІДБУДОВА ЦЕРКВИ СПАСА НА - Романченко, Олександр (Містобудування та територіальне планування, 2025)
В дослідженні розглянуто основні тенденції трансформації міського середовища Києва, зокрема, його основних містоформуючих осередків – Подолу та Печерського містечка, пов’язані із суспільно-політичними та торговельно- економічними процесами кін. XVI - поч. XVII ст. Висвітлено один із ключових етапів відбудови визначної пам’ятки архітектури – церкви Спаса на Берестовому під час її приналежності до унійної церкви. Простежено вплив зазначених тенденцій на архітектурно-стилістичні рішення Спаського храму.