ЛАНДШАФТНИЙ ДИЗАЙН В МІСЬКОМУ СЕРЕДОВИЩІ МАРОККО: КЛІМАТ, КУЛЬТУРА, ПОЛІТИКА - Алауї Дуаа, Аль Ешшейх Ель (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Міський ландшафтний дизайн у містах Марокко є прикладом складних проблем, пов’язаних із перетином різноманітних кліматичних умов, що охоплюють Середземномор’я, пустелі та напівзасушливі зони, і глибоко вкорінених культурних практик. Ці географічні та культурні фактори суттєво впливають на те, як мешканці взаємодіють із громадськими просторами, особливо в регіонах, на які впливають екстремальні температури, висока вологість і сезонні коливання. Незважаючи на критичну важливість відкритих просторів для соціальної взаємодії та благополуччя, жителі стикаються з постійними перешкодами для спілкування на відкритому повітрі. До них належать недостатня кількість затінених зон, погано доглянуті пішохідні доріжки та обмежений доступ до функціональних та естетично привабливих зелених насаджень. Відсутність водних елементів, таких як фонтани, штучні озера чи стійкі системи охолодження, ще більше посилює дискомфорт, який відчувається в міському середовищі, особливо в жарку пору року. Дані опитування, зібрані в марокканських містах, проливають світло на громадські вподобання та пріоритети, виявляючи високий попит на затінені доріжки, дизайн, що реагує на клімат, і доступну зелену інфраструктуру, яка сприяє активному відпочинку протягом усього року. Мешканці наголошували на естетичних і функціональних перевагах ефективних елементів і доглянутих пішохідних доріжок, підкреслюючи їхній потенціал для перетворення міських просторів на інклюзивне та приємне середовище. Однак ефективність цих просторів ще більше підривається такими політиками, як перехід на літній час, які не відповідають місцевим культурним ритмам і кліматичним реаліям, зменшуючи можливості для активного відпочинку на свіжому повітрі в оптимальний час і загострюючи невдоволення громадськості. Ця стаття спирається на дані опитування, щоб проаналізувати взаємодію між екологічними, культурними та політичними факторами, які впливають на зручність використання міських громадських просторів у марокканських містах. У ньому визначено критичні сфери, які необхідно вдосконалити, і запропоновано дієві рекомендації щодо вирішення цих проблем. Запропоновані стратегії включають стратегічне розміщення затінюючих структур, інтеграцію інноваційних водних об’єктів, які віддають пріоритет стійкості, та розвиток зеленої інфраструктури, що реагує на клімат, відповідно до місцевих умов. Поєднуючи зусилля з міського планування з унікальними кліматичними зонами та культурними звичаями Марокко, міста можуть створити яскраве, функціональне та інклюзивне середовище, яке покращить добробут громади, підтримує активність на природі та сприяє сталому міському розвитку в умовах зміни клімату.