ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ МАСОВОЇ ОЦІНКИ ЗЕМЕЛЬ В УКРАЇНІ: НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ТА ТЕХНІЧНІ АСПЕКТИ - Гой, Василь; Мамонов, Костянтин; Харів, Владислав (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Досвід сучасного реформування земельно-майнових відносин в Україні, а також досягнення у сфері державного управління нерухомістю у зарубіжних країнах свідчать, що питання формування ефективних механізмів державного управління земельно-майновим комплексом України є дуже актуальними. Можливості їхнього впровадження у найближчій перспективі недостатньо конкретизовані та вимагають подальшого вивчення та доопрацювання. Метою цієї статті є аналіз та розробка пропозицій щодо підвищення ефективності механізмів державного управління земельно-майновим комплексом України. Розглянуто питання управління земельними ресурсами з огляду на світовий досвід та особливості. Визначено загальні напрями в побудові системи управління земельними ресурсами різних країн світу. Аргументовано характер використання земельних ресурсів, форми земельної власності. На основі оцінки ефективності управління земельними ресурсами визначено перспективи впровадження закордонного досвіду у земельну політику України. Обґрунтовано постановку наукового завдання – формування ефективних механізмів державного управління земельно-майновим комплексом України за умов євроінтеграції. Рекомендовано вдосконалити методологічні положення щодо оцінки ефективності механізмів державного управління земельно- майновим комплексом шляхом розробки індикатора загальної ефективності. Виявлено напрями та принципи активізації адміністрування земельно-майнових відносин. Удосконалено інструментарій інституційно-організаційного механізму державного управління цілісним земельно-майновим комплексом. Запропоновано практичні рекомендації щодо удосконалення нормативно- правової бази державного управління земельно-майновим комплексом в умовах інтеграції України у європейський простір.