НАУКОВО-ПРИКЛАДНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЙНО- ТЕХНОЛОГІЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ДЕВЕЛОПЕРСЬКИХ ПРОЕКТІВ У ФОРМАТІ СТРАТЕГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ - Дружинін, Максим; Малихін, Михайло; Степанюк, Роман (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Розглядаються науково-прикладні підходи до організаційно- технологічного моделювання девелоперських проєктів в будівництві. Зокрема, аналізуються ключові методологічні принципи, які забезпечують ефективне планування та виконання будівельних проєктів, а також їхня інтеграція в управління проєктами. Практичні аспекти включають використання сучасних інформаційних систем для моделювання процесів та управління ресурсами. Автори аналізують технологічні переваги та організаційні аспекти застосування модульних рішень, зокрема їх здатність оптимізувати будівельні процеси та знижувати витрати. Окрім того, стаття висвітлює архітектурний потенціал таких технологій, підкреслюючи їхню гнучкість, естетичні можливості та екологічні переваги. Особлива увага приділяється впливу модульних технологій на підвищення ефективності управління проєктами та сприяння сталому розвитку в архітектурі й будівництві. У статті розглядаються ключові методологічні принципи та сучасні технології, які забезпечують ефективне планування та виконання будівельних проєктів. Особливу увагу приділено інтеграції цих принципів у систему управління проєктами, що сприяє підвищенню їхньої продуктивності та якості. Використання таких технологій, як інформаційне моделювання будівель (BIM), системи управління проєктами та інноваційні підходи до оптимізації ресурсів, дозволяє зменшити ризики, покращити координацію між учасниками проєкту та забезпечити відповідність планів реальним умовам будівництва. Стаття підкреслює значення поєднання передових методологій і технологій для сталого розвитку галузі та успішної реалізації будівельних ініціатив.У статті також зазначено необхідність адаптації законодавства та впровадження нових технологій у будівельну галузь. Показано приклади успішної реабілітації існуючих будівель, інноваційні підходи до створення громадських просторів та інтеграцію екологічних практик у міське середовище.