БАЗОВІ ФУНКЦІОНАЛИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ В МУЛЬТИПРОЕКТНОМУ СЕРЕДОВИЩІ БУДІВНИЦТВА - Гергі, Маріан; Кацюба, Ігор; Кирик, Ярослав; Хоменко, Олександр; Жалдак, Руслан (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Розглядаються ключові аспекти організації та управління мультипроєктним середовищем у будівельній галузі, що включає організаційно- технологічні процеси. Розглядаються методи управління декількома паралельними проєктами, підходи до координації та оптимізації ресурсів, а також сучасні інформаційні технології, які забезпечують ефективне планування та виконання будівельних проєктів. Здійснено систематизацію підходів до управління портфелем проєктів (PPM) у будівельній галузі на основі стандартів PMI (Project Management Institute). Підкреслюється, що використання стандарту PMI дозволяє будівельним компаніям ефективно координувати та управляти кількома проєктами одночасно, забезпечуючи досягнення стратегічних цілей і оптимальне використання ресурсів. Описано ключові процеси управління портфелем, включаючи ініціювання, планування, моніторинг і контроль, а також використання інструментів для аналізу ризиків та пріоритезації. Особлива увага приділяється інтеграції новітніх технологій, таких як інформаційне моделювання будівель (BIM), що покращує координацію і прозорість у проєктній діяльності. У статті також обговорюється важливість адаптації підходів до специфіки галузі, що сприяє підвищенню якості управління та відповідності сучасним стандартам будівництва. Окрему увагу приділено прикладам розрахунків рівня ризику для типових будівельних ситуацій та визначенню загального рівня ризику проєкту. У статті також описуються фактори, що формують діаграми ризиків, такі як затримка поставок, зміни в законодавстві, погодні умови та інші. Розглянуто методи техніко-економічної оцінки ризиків, включаючи аналіз витрат і вигод, методи дисконтування грошових потоків, та інші. Висвітлено розподіл ризиків за життєвими стадіями проєктів від ініціації до завершення. Описана система допомагає будівельним компаніям підвищити ефективність управління ризиками, знижуючи ймовірність негативних наслідків та забезпечуючи успішну реалізацію проєктів.