ЕКСПЕРТНІ СИСТЕМИ ПАМ’ЯТКООХОРОННОЇ І РЕСТАВРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЧАСІВ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Молочко, Віталій (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Проаналізовано, яким чином можна застосувати системний підхід для оптимізації процесу післявоєнного відновлення пошкоджених і зруйнованих об’єктів культурної спадщини. На основі методу системно-структурного аналізу розроблено експертну систему сфери охорони культурної спадщини, яка оптимізує процес виявлення проблем сфери охорони культурної спадщини з урахуванням реалій війни, їх наслідків, причин і відтак у вигляді алгоритму надається варіант вирішення проблеми. Ця експертна система була розроблена за принципом і формою тієї, яку розробив президент корпорації «Укрреставрація» М. Орленко для умов розвитку реставраційної галузі в мирні часи, однак представлена в дисертації система є іншою враховуючи зміну вектору розвитку під впливом реалій війни.