ПРО ВПЛИВ ЕКЗОГЕННИХ ПРОЦЕСІВ НА РЕЗУЛЬТАТИ ВИМІРЮВАННЯ ПЕРЕМІЩЕНЬ ГЕОДЕЗИЧНИХ ЗНАКІВ - Куліковська, Ольга (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Описано досвід дослідження впливу екзогенних процесів на зміщення геодезичних знаків, а отже, і на результати повторного нівелювання. Показано, що екзогенні процеси викликають конвертовані та незворотні деформації поверхневих шарів. Дослідженнями на деформаційних майданчиках локальних геодинамічних полігонів Криворізького регіону встановлено вплив температурного фактору на стійкість реперів: зміна температури атмосфери і стійкість реперів мають кореляційний зв’язок як у просторі, так і в часі. Практичний зміст позначається цільовим спрямуванням даного дослідження для спеціалістів геодезичної галузі і містобудування.