АНАЛІЗ ВПЛИВУ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ НА ДЕФОРМАЦІЇ ВИСОТНИХ СПОРУД В ПРОЦЕСІ ЇХ БУДІВНИЦТВА ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ - Дем’яненко, Роман; Анненков, Андрій; Бондар, Світлана; Кузьмич, Олександр; Циколенко, Олена (Містобудування та територіальне планування, 2024)
При будівництві та експлуатації висотних споруд їх вертикальна вісь змінює своє положення в просторі. Чим вища споруда, тим більша амплітуда коливання. Це викликає проблеми геодезичного забезпечення будівництва та необхідність моніторингу деформацій під час експлуатації висотних споруд. В статті розглянуто та проаналізовано вплив зовнішніх сил на зміну геометрії висотної споруди та акцентовано увагу на вирішенні наукової проблеми геодезичного забезпечення будівництва та експлуатації сучасних висотних споруд в умовах динамічних навантажень.