ПІДВИЩЕННЯ ВОДОСТІЙКОСТІ ШТУКАТУРНОЇ СУМІШІ НА ОСНОВІ ГІПСОВМІЩУЮЧОГО В’ЯЖУЧОГО - Керш, Володимир; Левицький, Дмитро; Тихонюк, Сергій; Фощ, Альона (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Розглядаються перспективи застосування композиційних матеріалів на основі гіпсу для ремонту пошкоджених стін будівель з вапняку-черепашника. Ремонт пошкоджених конструкцій з черепашнику цементними складами інтенсифікує руйнівні процеси; використання вапняно-піщаних сумішей для ремонтних робіт на фасадах будівель є проблемним через їх тривале твердіння. Обґрунтовується прийняття гіпсу в якості основи ремонтного складу. Застосування гіпсових композитів для зовнішніх робіт вимагає значного збільшення їхньої водостійкості. Запропоновано штукатурну суміш на зологіпсоцементному в’яжучому з добавкою вапна; в планованому експерименті виготовлена серія зразків з різним вмістом компонентів. Досліджено їхню водостійкість з застосуванням двох критеріїв: звичайного - коефіцієнта розм’якшення (Кр) та нового - індексу водостійкості (Iв); виконано порівняння цих критеріїв. Встановлено істотну залежність цих критеріїв від умов проведення вимірювань, які в даний час не нормуються. Побудовано математичні моделі характеристик водостійкості, за допомогою яких проаналізовано вплив вмісту компонентів на стійкість штукатурного складу до дії води. Для додаткового підвищення водостійкості суміші обрано гідрофобізуючу добавку за показниками змочування поверхні та водопоглинання. Подальші дослідження спрямовані на оптимізацію ремонтного складу з використанням пластифікуючих, гідрофобізуючих і адгезійних добавок.