ІНТЕГРАЦІЯ ПРИКЛАДНИХ МОДУЛІВ IPD ДО СКЛАДУ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ УПРАВЛІННЯ БУДІВНИЦТВОМ - Дружинін, Максим; Малихін, Михайло; Кацюба, Ігор; Кирик, Ярослав; Степанюк, Роман (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Сучасні будівельні проєкти характеризуються складними багатофункціональними зв’язками, що вимагає опрацювання великої кількості інформації. Основним завданням інноваційного розвитку будівельного девелопменту є створення конкурентних переваг у стратегічній перспективі, які формують безпечне і комфортне середовище для життя людини, що відповідає високим світовим стандартам якості, забезпечуючи сталий соціально-економічний розвиток будівельної галузі країни. Integrated Project Delivery (IPD) є цілком новою ідеєю, що ґрунтується на технології Building Information Modeling (BIM). Основна ідея полягає в тісній співпраці між інвестором, проєктантом і виконавцями будівельного проєкту. Досягнення конкурентних переваг має ґрунтуватися на інноваційному переозброєнні будівельної галузі, формуванні інноваційних компетенцій, інжинірингових схем управління життєвим циклом будівельних об’єктів, застосуванні інформаційних технологій для підвищення продуктивності, зниження енергоємності, матеріалоємності та собівартості будівельної продукції. У статті проаналізовано переваги застосування інформаційного моделювання та методу інтегрованої реалізації проєкту в будівництві. Розроблено математичну модель вибору оптимальної мережевої організаційної структури проєкту. Визначено основні чинники, що впливають на синергетичний ефект реалізації будівельного проєкту (витрати на внесення змін у проєкт, збільшення часу реалізації, трансакційні та експлуатаційні витрати). Побудовано та перевірено на практиці економіко-математичну модель оцінки синергетичного ефекту від спільного впровадження інтегрованої реалізації будівельного проєкту та інформаційного моделювання. Розроблено імітаційну модель для комплексного дослідження та оптимізації комунікаційної мережі учасників реалізації будівельного проєкту. Отримані результати дозволять топ- менеджменту підрядних підприємств здійснювати ефективний моніторинг, структуризацію та маневрування активами в операційній діяльності, обґрунтувати економічну стратегію та параметри виробничо- господарського портфеля будівельних підприємств.