НЕМАТЕРІАЛЬНІ КОНТЕКСТИ В КОНЦЕПЦІЇ «РОЗУМНОГО» МІСТА - Габрель, Микола; Косьмій, Михайло; Габрель, Михайло (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Визначені класифікаційні ознаки, критерії оцінки та вимоги до формування «розумного» міста в контексті нематеріального, які розширюють погляд на сферу «розуму» міст, а їх застосування у різних секторах життєдіяльності міста сприяє новим розумним ініціативам, збирає й класифікує дії, процеси і поведінку міст на підтримку їх «розумності». Розширення дискусій про «розумні» міста, що на сьогодні «одержимі» інформаційно-технологічними можливостями, та недооцінка культурних аспектів, людської поведінки, цінностей і соціальної ідентичності ставить вимогу переведення дослідження розвитку міст з одновимірної бізнес-моделі та низки матеріальних метрик до міста як гіперскладної системи. На думку авторів, щоб концепція «розумних» міст мала методологічну цінність, дослідження і організація життєдіяльності повинні скеровуватися на розвиток унікальності, духовної ідентичності, підвищення якості життя як сьогодні, так і в майбутньому. Увага до нематеріальності «розумних» міст сприятиме обґрунтуванню нових наукових підходів і практичних рішень гармонізації розвитку урбанізованих систем.