ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ ВІДКРИТИХ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСТОРІВ ТРАНСПОРТНО-ПЕРЕСАДОЧНИХ ВУЗЛІВ - Тімохін, Віктор; Щурова, Вікторія; Гарбар, Марина (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Розглядаються архітектурно-планувальні характеристики транспортно- пересадочних вузлів, на основі яких виділяються наступні ознаки: транспортна функція вузла; потужність, кількість взаємодіючих зв’язків; об’єми функціонального навантаження; організація просторового взаємозв’язку забудови, пішохідних і транспортних комунікацій; інтенсифікація використання середовища. Визначено важливість формування зручних відкритих громадських просторів при розробці архітектурно-планувальних та об’ємно-просторових рішень. Важливою характеристикою є відповідність функціонально-планувальної структури архітектурно-просторовим рішенням середовища. Перевага надається організації функціональних зв’язків, розробці раціональних транспортно-пішохідних схем, розподілу їх по вертикалі. Естетика та композиційна значущість забудови залежить від значущості вузла у планувальній схемі міста. Проаналізовано сучасний досвід розбудови транспортно-пересадочних вузлів, акцентування висотною забудовою ключових точок транспортного каркасу. В результаті, прикладами концептуальних проєктів кафедри дизайну архітектурного середовища проілюстровано програму створення соціально-містобудівного комплексу в м. Києві. Нова ідеологія розвитку домінантних київських просторових структур полягає у відповідності з особливостями місця розташування, які відповідають традиційним особливостям і відмінностям міст, які з’єднують вилітні магістралі, сучасним соціальним та економічним потребам. Якісні показники формування відкритих громадських просторів транспортно-пересадочних вузлів: доступність, різноманітність діяльності, комфорт та безпека, гостинність місця, точки тяжіння, соціалізація простору. Розглядаються архітектурно-планувальні характеристики транспортно- пересадочних вузлів, на основі яких виділяються наступні ознаки: транспортна функція вузла; потужність, кількість взаємодіючих зв’язків; об’єми функціонального навантаження; організація просторового взаємозв’язку забудови, пішохідних і транспортних комунікацій; інтенсифікація використання середовища. Визначено важливість формування зручних відкритих громадських просторів при розробці архітектурно-планувальних та об’ємно-просторових рішень. Важливою характеристикою є відповідність функціонально-планувальної структури архітектурно-просторовим рішенням середовища. Перевага надається організації функціональних зв’язків, розробці раціональних транспортно-пішохідних схем, розподілу їх по вертикалі. Естетика та композиційна значущість забудови залежить від значущості вузла у планувальній схемі міста. Проаналізовано сучасний досвід розбудови транспортно-пересадочних вузлів, акцентування висотною забудовою ключових точок транспортного каркасу. В результаті, прикладами концептуальних проєктів кафедри дизайну архітектурного середовища проілюстровано програму створення соціально-містобудівного комплексу в м. Києві. Нова ідеологія розвитку домінантних київських просторових структур полягає у відповідності з особливостями місця розташування, які відповідають традиційним особливостям і відмінностям міст, які з’єднують вилітні магістралі, сучасним соціальним та економічним потребам. Якісні показники формування відкритих громадських просторів транспортно-пересадочних вузлів: доступність, різноманітність діяльності, комфорт та безпека, гостинність місця, точки тяжіння, соціалізація простору.