ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОБ’ЄКТАХ ПАМ’ЯТІ НА ПРИКЛАДІ ТЕРИТОРІЇ БАБИНОГО ЯРУ - Тараненко, Сергій; Бородай, Артем; Бородай, Яна (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Дослідженно можливість взаємодії сучасних інформаційно- комунікаційних технологій із об’єктами пам’яті, які у довготривалій перспективі залишатимуться основними зразками архітектурно-скульптурних засобів для увіковічнення певних постатей, подій, обставин в українському суспільстві, в першу чергу повязаних з військовою агресією РФ. Актуальність тематики полягає ще й у локальному ознайомленні з сучасними мультимедійними прийомами та інформаційними методами, за допомогою яких нині існує змога емоційно впливати на спостерігача та повніше і зрозуміліше доносити певний посил визначного місця чи побудови. Проведено огляд наявних нині досліджень, що повноцінно чи дотично зачепають порушену проблематику. Сформульовано сутність поняття об’єкту дослідження та його базові положення. Детально описано визначні інсталяції та місця території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», які слугують опорними точками, зразками, на основі яких сформовано висновки щодо якості та доцільності застосування інформаційних технологій. Проаналізовано та синтезовано матеріал про об’єкти пам’яті, який може стати поштовхом для подальших досліджень і підґрунтям для створення меморіалів та пам’ятників різноманітних типів.