АНТРОПОГЕННИЙ ВПЛИВ СПОРТИВНО-ТУРИСТИЧНИХ ОБ’ЄКТІВ НА ПРИРОДНІ ЛАНДШАФТИ - Соснова, Надія (Містобудування та територіальне планування, 2024)
У роботі охоплено питання проблематики впливу спортивно- відпочинкових комплексів на природні ландшафти. Туризм та гірськолижний спорт є основним внеском в економіку гірських районів, і одночасно, осередком впливу, що спричиняє зміни ландшафту. В питанні збереження Карпатської природної системи та традиційного усталеного способу використання земель, спортивно-відпочинкові кластери зі значною площею охоплення територій є бар’єром у природному обігу. У роботі класифіковано діючі спортивно- туристичні об’єкти, базуючись на величині їх прямого (площа ділянки) та опосередкованого (радіус дії на довкілля) антропогенного впливу.