РЕВІТАЛІЗАЦІЯ ПОКИНУТОЇ ТЕРИТОРІЇ НАДВІРНЯНСЬКОГО НАФТОПЕРЕГІННОГО ЗАВОДУ - Савчук, Оксана; Семчук, Андрій (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Питання ревіталізації покинутих територій колишніх потужних комплексів нафтогазової галузі кін. ХІХ – поч. ХХ ст. стає все більш актуальним. Адже такі об’єкти в сучасних умовах визначаються як депресивні точки того чи іншого середовища та потребують упорядкування й розвитку. У статті досліджено територію нафтоперегінного заводу «Надвірнянська фабрика нафти і парафіну», що знаходиться в м. Надвірна Івано-Франківської області. Вивчено історико-архітектурний розвиток та головні чинники формування підприємства. Виявлено містобудівні, архітектурно-планувальні та ландшафтно-композиційні особливості; цінну історичну забудову. За допомогою архівних матеріалів та технічних описів проаналізовано первісне функціональне зонування території, об’ємну та планувальну структуру будівель та споруд. Авторами запропоновано концептуальний проект ревіталізації Надвірнянсього нафтоперегінного заводу – «Будівельний хаб». Проектом передбачається збереження архітектурної спадщини, яка гармонійно поєднуватиметься з сучасними технологічними рішеннями. На території розміщуватимуться офісні приміщення, музейний комплекс, торговельна та харчова зони, місця для паркування. Реорганізація цього об’єкту суттєво вплине на архітектурний розвиток міста, сприятиме покращенню якості життя місцевого населення.