СТРАТЕГІЇ ПРОЄКТУВАННЯ БАГАТОКВАРТИРНОГО ЖИТЛА З УКРИТТЯМИ З УРАХУВАННЯМ ПАНДЕМІЧНИХ РИЗИКІВ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ - Мацола, Василь; Мацола, Андрій (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Досліджується питання адаптації житлових просторів до пандемічних ризиків. Визначено, що створення спеціальних ізоляційних зон у нових житлових комплексах є одним з ключових аспектів. Ці приміщення повинні бути обладнані всім необхідним для комфортного перебування під час карантину, включаючи окремі санвузли та автономні системи вентиляції, що дозволить мінімізувати контакти між мешканцями та запобігти поширенню інфекцій. Обґрунтовано, що проєктування вентиляційних систем є важливим елементом у запобіганні поширенню вірусів. Сучасні вентиляційні системи повинні забезпечувати постійний приплив свіжого повітря та ефективне видалення забрудненого. важливим напрямком є зміна планування та зонування житлових просторів. Нові підходи до планування враховують можливість зменшення щільності заселення та створення умов для соціальної дистанції, так зони спільного користування повинні бути просторими та забезпечувати можливість дотримання безпечної відстані між людьми. Дослідження показали, що до визначальних тенденцій у галузі проєктування житлових просторів також належать підвищення приватності, створення робочих просторів, екодизайн та гнучкість. Пандемія нівелювала концепцію «Open-space» на користь інтер’єрного сепаратизму, що дозволяє створювати ізольовані зони для роботи, відпочинку та інших видів діяльності, що забезпечує комфортні умови для мешканців, які змушені проводити більше часу вдома. Інноваційні технології, такі як системи моніторингу стану здоров’я та смарт-домашні системи, можуть значно покращити безпеку та комфорт проживання. Впровадження таких технологій дозволяє швидко виявляти потенційні загрози та вживати необхідних заходів для їх нейтралізації. Виявлено принциповість впровадження екодизайну, що сприяє покращенню психічного та фізичного здоров’я мешканців. Зелені зони на балконах та терасах стабілізують емоційний стан людей, створюючи приватні сади у структурі житлового простору. Організація простору для самоізоляції та зниження пандемічних ризиків вимагає нових підходів до планування житлових приміщень, спільних просторів та інфраструктури. Ці зміни сприяють створенню більш безпечного, комфортного та адаптивного житлового середовища в умовах пандемії.