КАРДО І ДЕКУМАНУС В ІСТОРИЧНОМУ РОЗПЛАНУВАННІ КИЄВА - Єрофалов, Борис (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Уточнюється понятійне значення класичних термінів античного громатичного (розпланувального) мистецтва «кардо» та «декуманус». Розглянуто питання успадкування римської, візантійської та давньоруської містобудівної традиції на прикладі розпланування граду Ярослава у Києві. Визначено містобудівне значення Золотих воріт у Києві та Константинополі. Зроблено висновок про закладення граду Ярослава після початку будівництва Софійського собору. Показано розвиток головної розпланувальної осі міста — «кардо» — у проєкті класицистичної реконструкції Києва першої половини XIX та у ХХ столітті. Ставиться проблема використання традиційних термінів та понять античного містобудування в сучасній дослідницькій та архітектурно-містобудівній практиці.