АРХІТЕКТУРНІ РІШЕННЯ ШКІЛЬНИХ БУДІВЕЛЬ В ЖАРКО-СУХИХ І ЖАРКО-ВОЛОГИХ РАЙОНАХ ІРАНУ - Емаміанфар, Алі; Третяк, Юлія; Косаревська, Раддаміла (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Іран характеризується різноманітним кліматичним спектром, що охоплює помірний і вологий клімат на півночі країни та в прибережних зонах Каспійського моря, холодний клімат на заході та в районі гірського хребта Загрос, а також жаркі сухі та жарко-вологі умови, які переважають у центральній частині, на сході, в районі Перської затоки та на півдні країни. Дана стаття зосереджується на аналізі архітектурних особливостей шкільних будівель в жарко-сухих та жарко-вологих регіонах Ірану, враховуючи специфіку клімату цих територій. Основну увагу приділено ефективній орієнтації будівель щодо сонця, оптимізації систем кондиціонування, адаптації освітлення до потреб навчальних просторів, використанню зелених насаджень для створення затінення, а також підбору форми та дизайну інтер’єрів шкіл і вибору відповідних будівельних матеріалів. Розглядаються архітектурні рішення, зумовлені кліматичними особливостями зазначених регіонів, з метою підвищення енергоефективності та забезпечення комфорту користувачів. Враховуючи, що школи належать до категорії будівель з високим рівнем споживання енергії, таких як електрика, вода та газ, адаптація архітектурного проєктування під кліматичні умови може суттєво зменшити енергетичні витрати. Стаття пропонує огляд відповідних кліматично- адаптованих архітектурних рішень для шкільних будівель в окремих регіонах Ірану, підкреслюючи важливість інтегрованого підходу до проєктування в контексті сучасних вимог до енергоефективності та сталого розвитку.