ГЕНЕЗА РЕКРЕАЦІЙНИХ ПОСЕЛЕНЬ В УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТАХ У ХХІ ст. - Гнесь, Юрій (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Розглядаються питання виникнення і спонтанної еволюції нового виду для регіону Українських Карпат рекреаційних об’єктів – мультиформатних рекреаційних поселень, що поєднують приватно-орендний тип житлових одиниць з їх частковим функціонуванням в іпостасі орендного рекреаційного житла в структурі управляючої компанії. Особлива увага приділена чинникам, які спонукали прискорений розвиток цих поселень: інтереси великого бізнесу і місцевих підприємців, пандемія Сovid 19, безвізовий режим з заможними країнами, війна, ріст популярності заміського відпочинку в екологічно чистих та благополучних і привабливих регіонах країни.