ДЕЯКІ ПИТАННЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ РОЗРАХУНКУ ПРИ КАЛІБРУВАННІ НАЗЕМНИХ ЛАЗЕРНИХ СКАНЕРІВ - Сосса, Богдан (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Розглянуто спосіб уникнення кореляції між параметрами трансформації систем координат сканера і полігона та параметрами калібрування при калібруванні наземних лазерних сканерів. Запропоновано здійснювати роздільний розрахунок параметрів перетворення за допомогою алгоритму Кабша-Умеями та використовувати обернене перетворення з метою спрощення чисельного розв’язання. Експериментально доведено можливість використання оберненої трансформації для оптимізації процесу визначення параметрів калібрування.