АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНІ ВИРІШЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ БУДІВЕЛЬ ПІДПРИЄМСТВ НАФТОГАЗОВОГО КОМПЛЕКСУ КІН. ХІХ – ПОЧ. ХХ СТ. - Савчук, Оксана (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Висвітлено особливості архітектурно-планувальної структури адміністративних будівель підприємств нафтогазового комплексу кін ХІХ – поч. ХХ ст. на території Івано-Франківської та Львівської областей. Проведено аналіз архівних матеріалів: генеральних планів, ситуаційних схем, планів, фасадів та розрізів. В таблицях подано характеристику досліджуваних об’єктів:місце розташування, рельєф території, аналіз об’ємно-планувальної структури, конструктивні особливості, архітектурні вирішення фасадів (оздоблювальні деталі та декоративні елементи, що в сукупності утворюють певні стилістичні особливості). Частина об’єктів, зокрема будівель та споруд, збереглись до теперішнього часу. Вони є цінною історичною, містобудівною та архітектурною спадщиною, яка потребує, в першу чергу, детального дослідження. Аналіз об’єктів збережених будівель проведено за такою схемою: 1. Місце розташування. 2. Аналіз архівних матеріалів. 3. Співставлення з картою Google архівних ситуаційних схем та генеральних планів, натурні обстеження з допомогою яких виявлено збережені будівлі та проведено аналіз сучасного стану. 4. Класифікація будівель. 5. Опис архітектурно-планувальних особливостей. У роботі вперше висвітлено питання дослідження адміністративних будівель підприємств нафтогазового комплексу кін. ХІХ –поч. ХХ ст. В результаті здійснено характеристику архітектурно-планувальних особливостей. За допомогою методу натурних досліджень виявлено сучасний стан об’єктів та ряд чинників, що впливають на їх збереження й подальше використання будівель та територій промислових підприємств.