ОЦІНКА ЯКОСТІ ПІШОХІДНИХ ПРОСТОРІВ (НА ПРИКЛАДІ СКВЕРУ ШТЕФАНИКА І МАСАРИКА В М. УЖГОРОДІ) - Куцина, Ірина; Гренцер, Віктор (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Запропоновано систему покращення стану пішохідних просторів скверу на основі системи оцінки якості пішохідних просторів, організації транзитного пішохідного руху, а також здійснено розподіл на зони пасивного і активного відпочинку, враховуючи історично-архітектурні особливості, проаналізовано передумови формування і впровадження концепції оцінки якості пішохідних просторів. Перетинаючи транспортний міст (ім Т.Г. Масарика), збоку проспекту Свободи, у напрямку пл. Дружби Народів розміщено сквер імені Масарика, названого на честь першого Президента Чехословаччини (1918—1935). У сквері можна провести вільний час читаючи книжку, спостерігаючи за життям міста, а після реконструкції діти матимуть змогу весело провести час на ігровому майданчику, а люди похилого віку пограти в шахи. Відтак ще було заплановано посадити квіти, облаштувати освітлення, замінити лавиці з урнами. З скверу розпочинається екскурсійний маршрут “Ужгород у Чехословацький період“, про це буде вказано в нових інформаційних табло при вході в сквер. Реконструкція і благоустрій скверів Масарика і Штефаника є якісною мірою, що покращить архітектурний простір Галагова і дозволить містянам проводити дозвілля і відпочинок в межах історичного центру. Реконструкція цих скверів також враховує історично-архітектурні особливості місцевості. Вона зберігає архітектурну спадщину та створює гармонійне поєднання між сучасністю і минулим. Історичні деталі, архітектурні зразки та мистецька спадщина вплітаються в новий дизайн пішохідних просторів, надаючи їм особливого характеру та унікальності. Завдяки цим зусиллям сквери імені Масарика і Штефаника стають не лише місцями для відпочинку, але й частинами історичного та культурного спадку міста. Ця реконструкція буде сприяти не лише поліпшенню якості життя місцевого населення, але й приверне увагу гостей міста до його багатошарової спадщини та архітектурної краси.