МЕТОДОЛОГІЯ ВИКОРИСТАННЯ ГЕНЕТИЧНОГО АЛГОРИТМУ ДЛЯ РОЗВ’ЯЗАННЯ МІСТОБУДІВНИХ ЗАДАЧ - Журавльов, Олексій; Лісковський, Денис (Містобудування та територіальне планування, 2023)
З розвитком комп’ютерних технологій набирають популярність алгоритми розв’язання задач, засновані на штучному інтелекті. Генетичний алгоритм є одним з них. В статті описується використання цього алгоритму в контексті задач містобудування. Генетичний алгоритм в першу чергу створений для пошуку екстремумів складних функцій, де змінна може бути описана як вектор. Значна кількість містобудівних задач може бути представлена таким чином. В статті описана методологія розв’язання містобудівних задач за допомогою цього алгоритму. Головною перевагою запропонованого алгоритму є його відносна простота реалізації та широке коло питань, котре може бути вирішене з його допомогою. Головним недоліком цього алгоритму є те, що отриманий результат, з певною ймовірністю, може відображати локальний мінімум функції, а також необхідність змінювати параметри генетичного алгоритму індивідуально для кожної окремої задачі. В статті приведено приклад використання запропонованої методології для вирішення задачі оптимізації розташування місць прикладення праці. Також запропоновані інші задачі, для розв’язання яких вона може бути використана. Імплементація запропонованої методології може суттєво збільшити якість виконання містобудівних проектів, а також зменшити витрати часу на їх виконання.