ОЦІНКА ЗМІН ЯКОСТІ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ НА ОСНОВІ ЕКОЛОГІЧНИХ ІНДЕКСІВ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ ЗЕМЛІ - Лей, Жень (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Навколишнє природне середовище тісно пов’язано з повсякденним життям людини. З прискоренням індустріалізації та урбанізації різні види людської діяльності спричинили значний вплив на довкілля. Своєчасна і точна оцінка просторово-часових змін якості навколишнього природного середовища може допомогти людям, які приймають рішення, зрозуміти поточний стан екології в регіоні. Екологічна оцінка має велике значення для раціонального розвитку екологічної політики та охорони довкілля і стала пріоритетним напрямком досліджень в галузі екології. Територією дослідження є Львівська область, важливий регіон Західної України. В дослідженні екологічного стану Львівської області використано екологічний індекс дистанційного зондування Землі (RSEI), проведено оперативний моніторинг та оцінку якості довкілля області протягом 2015 - 2021 років в середовищі Google Earth Engine. Результати дослідження показують, що середні значення RSEI у 2015 та 2021 роках становлять 0,66 та 0,68 відповідно, що свідчить про поступове покращення екологічної ситуації. Це відображає низький вплив антропогенної діяльності на погіршення екологічного стану довкілля в регіоні в останні роки. Це дослідження надає методологічну базу для оцінки якості екологічного середовища у Львівській області, що є цінним для раціонального планування місцевих екологічних та природоохоронних стратегій і політик для сталого економічного розвитку.