РЕКОНСТРУКЦІЯ ІСТОРИЧНОГО ПЛАНУВАННЯ КВАРТАЛУ З ФОРМУВАННЯМ СУЧАСНОГО ЖИТЛА В ІСТОРИЧНІЙ ЗАБУДОВІ В МІСТІ ЛЮБЕК - Попович, Дмитро (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Зазначається, що збереження історичного міського планування є важливим аспектом сучасного містобудування, яке сприяє збереженню культурної спадщини та формуванню ідентичності міста. Однак, для досягнення цієї мети необхідний науковий підхід, який включає детальний аналіз території, дослідження історичних архівів та документів, проектування та реалізацію планів з урахуванням сучасних вимог до містобудування. Особлива увага в статті приділяється історичним стилям планування кварталів та районів, зокрема в старих містах, таких як Київ. Відзначається, що збереження історичного міського планування може стати складною задачею через те, що воно часто не відповідає сучасним вимогам, наприклад, щодо забезпечення комфорту мешканців та інсоляції. Тому, важливим є баланс між збереженням історичної території та відповідність сучасним вимогам містобудування. У цілому, стаття дає наочні приклади того, як історичне міське планування може бути збережене та забезпечено його відповідність сучасним вимогам містобудування, що є важливим елементом формування культурної спадщини та ідентичності міста. Крім того, стаття порівнює різні підходи до розвитку містобудування нових районів європейських міст, зокрема Амстердама та Києва. Звертається увагу на розвиток зелених зон та відкритих просторів у нових районах та на їх гармонійне поєднання з історичним плануванням. Наводиться приклад нового району сучасного житла в Амстердамі, який продовжує тему розвитку квартальної забудови історичного планування міста. Окрему увагу у статті приділено проблемі відновлення історичного планування в районах старого міста. Для аналізу цього питання використовується приклад «кварталу заснування» німецького міста Любек. Розглянуті та проаналізовані причини руйнування історичного ядра міста, модерністські особливості відновлення у післявоєнні часи. Проаналізовано сучасний проєкт відновлення даного району з поверненням історичних вулиць, планування будинків, їх окремі об’єми.