ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ОБОРОТНИМИ АКТИВАМИ ТА КОРОТКОТЕРМІНОВИМИ ЗОБОВ’ЯЗАННЯМИ ПІДПРИЄМСТВ МІСТОБУДУВАННЯ - Човнюк, Юрій; Чередніченко, Петро; Остапущенко, Ольга; Міщенко, Олена (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Запропонований підхід, який враховує інфляційні фактори у тактиці фінансового менеджменту, а саме у процесах управління оборотними активами і короткотерміновими зобов’язаннями підприємств, які задіяні у містобудуванні (ЗБК, ДБК та ін). Найбільш важливим моментом тут є вибір рівня ставки процентів, за якою відбувається дисконтування. Цю величину прийнято називати ставкою порівняння. Важливим моментом при визначенні процентної ставки, яка застосовується для дисконтування, є врахування ризиків. Оскільки ризик у аналізі виробничих інвестицій незалежно від його конкретних форм у кінцевому випадку постає у виді можливого зменшення реальної віддачі від капіталу у порівнянні з очікуваною, причому це зменшення знову ж таки проявляє себе у часі, тому у якості загальної рекомендації щодо врахування можливих втрат від скорочення віддачі, інфляційного знецінення грошей і т.д. зазвичай пропонується вводити поправку до рівня процентної ставки, котра характеризує дохідність за безризиковими вкладаннями грошей (наприклад, у короткотермінові державні папери), тобто додавати деяку ризикову премію, що враховує як специфічний ризик, пов’язаний з невизначеністю отримання доходу від конкретного капіталовкладення підприємства, задіяного у містобудуванні (ЗБК, ДБК і т.д.), так і ринковий ризик, пов’язаний з кон’юнктурою. Такий підхід є особливо актуальним зараз в Україні при триваючій війні з РФ. У дослідженні подані основні принципи тактичнго управління фінансами підприємств містобудівної галузі України в умовах високої інфляції, які стосуються наступного: 1) об’єми та швидкість обороту; 2) позиція нетто-дебітора; 3) динаміка цін підприємства і метод обрахування середньовиважених цін; 4) зміна витрат споживачів при зміні цін на сировину, матеріали, енергію, обладнання та ін.; 5) політика використання вільних грошових коштів підприємства при інфляційному знеціненні.