РОЗВИТОК АГЛОМЕРАЦІЙ ЯК ЕЛЕМЕНТ МІСТОБУДІВНОГО ПЛАНУВАННЯ - Вяткін, Костянтин; Колодезний, Андрій (Містобудування та територіальне планування, 2023)
В умовах децентралізаційного розвитку процеси забезпечення управління територіальним плануванням мають нові завдання та виклики. Із початком повномасштабної військової агресії російської федерації проти України тисячі квадратних метрів територій опинилися у зоні активних бойових дій. Відновлення цих територій, повернення мирного життя, забезпечення комфортних умов проживання населення стане базовим пріоритетом післявоєнної відбудови України. Крім того, тисячі людей стали вимушеними переселенцями та біженцями, що суттєво вплинуло на соціально-економічні процеси територіального розвитку. Розриви зв’язків кооперації, логістичних ланцюгів, закриття та переміщення бізнесу сформували нову систему реалій територіального розвитку. Повернення населення на території, що зазнали найбільших руйнувань можливо лише завдяки орієнтації на людиноцентричне управління як елементу територіального розвитку, що базуватиметься на врахування сучасних запитів населення до комфорту та безпеки житла, місця роботи, відпочинку тощо. Новим викликом для територіального розвитку стануть аспекти психологічної реабілітації, які, як пріоритетне завдання для держави та місцевих органів влади, мають бути вбудовані у сучасну систему міського планування. Враховуючи актуальність та формування нових запитів українського суспільства до розвитку територій, було визначено тему дисертаційного дослідження. Зокрема, процеси розвитку агломерацій, як провідного світового тренду містобудування, планується запропонувати як основу післявоєнної відбудови з метою забезпечення конкурентоспроможності територій та їх відповідності новим викликам сьогодення.