ОСНОВНІ ПЕРІОДИ РОЗВИТКУ ПОЛЕЗАХИСНИХ ЛІСОВИХ СМУГ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ - Беспалько, Руслан; Мирончук, Катерина; Гуцул, Тарас (Містобудування та територіальне планування, 2023)
При оптимальному проектуванні та застосуванні полезахисних лісових смуг у агроландшафтах, вони суттєво змінюють навколишній мікроклімат та підвищують рівень урожайності культур. Проведено історичний аналіз розвитку полезахисних лісосмуг на території України. Нами було виділено та охарактеризовано сім періодів розвитку полезахисних насаджень на території України. Перший період характеризувався створенням перших штучних насаджень навколо присадибних ділянок, населених пунктів для поліпшення умов проживання людей. Другий – початок розвитку полезахисних смуг для підвищення ефективності ведення землеробства. Третій період розвитку спрямований на створення степового лісорозведення різних конфігурацій та його наукового обґрунтування. Науковий пошук із обґрунтуванням технологій і агротехнік створення систем полезахисних лісових смуг на землях сільськогосподарського використання характерний для четвертого періоду. П’ятий та шостий періоди відзначаються збільшенням площ під захисними лісонасадженнями, особлива увага приділялася ґрунтозахисним, водорегулюючим, полезахисним та іншим меліоративним насадженням. На загальнодержавному рівні розпочалися масштабні роботи зі створення захисних лісонасаджень у степових областях країни. Сьомий період, який триває донині характеризується невизначеністю у сфері законодавства, що регулює використання та охорону полезахисних смуг на території України, проблем інвентаризації, погіршення якісного стану, функціонування полезахисних лісосмуг. Також землі під полезахисними смугами не належать до земель лісогосподарського призначення, а були віднесені до земель сільськогосподарського призначення та мають статус несільськогосподарських угідь.