ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ПРОЄКТУВАННЯ ВИСОТНИХ БУДІВЕЛЬ З ІНТЕГРОВАНИМИ ГЕЛІОСИСТЕМАМИ - Кривенко, Ольга; Сингаївська, Олександра (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Актуальність завдань інтеграції сонячної енергії у енергоспоживання висотних будівель пов’язана з їх високим рівнем енергоспоживання порівняно з будинками меншої поверховості. У ході проведеного у статті аналізу наукових досліджень відзначено ускладнюючі фактори застосування сонячної енергії, у першу чергу її мінливість у просторі та часі. Тому за мету дослідження прийнято проведення аналізу та визначення напрямів формування проєктних рішень висотних будівель для підвищення ефективності інтегрованих в них систем отримання сонячної енергії. У статті досліджено вихідні засади проєктування геліосистем у висотні будівлі, встановлено фактори, що впливають на процес проєктування, виділено проєктні рівні моделювання. Показано, що реалізація переваг сонячної енергії при інтеграції у висотні будівлі має ґрунтуватись на комплексному проєктуванні з урахуванням природно-кліматичних, містобудівних, об’ємно- планувальних, конструктивних та технологічних рівнів проєктного аналізу. Проаналізовано наявні технології застосування сонячної енергії (системи активного сонячного енергопостачання - фотоелектричні, термодинамічні; системи сонячного теплопостачання - пасивне сонячне теплопостачання, активне сонячне теплопостачання; комбіновані системи). Розглянуто умови, за яких відбуватиметься реалізація принципу «допустимого втручання», коли та чи інша задача інтеграції геліосистем у висотну будівлю може бути коректно реалізована як фрагмент відповідного етапу проєктування. Визначено, що ефективність рішень дизайну у процесі інтеграції відновлювальної енергії сонця у висотні будівлі забезпечується з урахуванням численних зв’язків та впливів, що потребує відповідного системного аналізу для оптимізації рішень.