ГЕОПРОСТОРОВИЙ МАРКЕТИНГ ЯК СКЛАДОВА ДЕВЕЛОПМЕНТУ НЕРУХОМОСТІ ТА ВИБОРУ ТЕРИТОРІЙ ЗАБУДОВИ - Бєлєнкова, Ольга; Філіппов, Олександр (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Запропоновано використовувати геомаркетинг у якості концептуальної і методологічної основи для розробки стратегій, обґрунтування та прийняття бізнес-рішень у сфері житлового будівництва. Здійснено систематизацію об’єктів, завдань та інструментарію геомаркетингу, які можуть бути використані у девелоперській діяльності у сфері будівництва житлової нерухомості, а також при визначенні сприятливості регіональних ринків первинного житла для реалізації девелоперських проектів. Розглянуто можливість використання девелоперськими компаніями при виборі майбутнього місця розташування житла та вибору територій забудови використовувати методи та засоби геомаркетингу. Для аналізу регіональних ринків нерухомості в Україні із використанням методології геомаркетингу пропонується підхід, який базується на територіальному зонуванні за комплексом показників, що характеризують демографічний, економічний, соціальний, інституційний, адміністративний рівень розвитку відповідного регіону. Оцінювання проводилося засобами кластерного аналізу, у результаті ринки житла м. Київ, Дніпропетровської і Київської областей визначено як найбільш сприятливі для реалізації девелоперських проектів на ринку первинного житла, Одеська і Харківська області мають середній рівень сприятливості, а інші області характеризуються низьким рівнем сприятливості переважно за рахунок негативної дії демографічних, соціально-економічних чинників. Використання запропонованих у статті рівнів сприятливості ринків для будівництва первинного житла надасть девелоперу додатковий інструментарій для прийняття рішень. Запропонований інструментарій може використовуватись девелоперськими компаніями та іншими учасниками інвестиційно-будівельного процесу із більшим ступенем деталізації – вибір територій на рівні окремих міст та районів.