ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ТРАНСПОРТНІ СИСТЕМИ ЯК ІНСТРУМЕНТИ УПРАВЛІННЯ ТРАНСПОРТНИМИ ПОТОКАМИ (НА ПРИКЛАДІ М. КИЄВА) - Чередніченко, Олександра; Валацкене, Аста (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Низька якість послуг громадського транспорту, незручність маршрутів, велика тривалість поїздок та ще ряд інших проблем спонукають мешканців Києва все частіше обирати автомобіль для повсякденних кореспонденцій, що, в свою чергу, збільшує затримки, час переміщення та призводить до екологічного забруднення територій. Особливо гостро ці проблеми стоять у великих містах, де існують численні виробничі, трудові та культурно-побутові зв’язки всередині міста. Виникає потреба у створенні єдиної ефективної транспортної системи, яка обслуговує як місто, та впровадженні дієвих підходів до управління транспортними потоками. Першочергово у статті визначено поняття «управління транспортними потоками», «міська мобільність», «режим міської мобільності». Виділено чотири групи проблем міських транспортних систем та сформовано два способи їх вирішення: екстенсивний та інтенсивний. На прикладі м. Києва оцінено рівень впровадження систем моніторингу та управління транспортними потоками в українських містах. Описано рівні нормативно-правової бази, що регламентує питання міської мобільності населення в Україні. Досліджено характеристики інтелектуальних транспортних систем та їх ключові предметні області. Виокремлено загальноприйняті послуги для користувачів інтелектуальних транспортних систем та сегментовано відповідно до потреб даних користувачів систем. Представлено функції, способи застосування та технології інтелектуальних транспортних систем. Виділено послуги, які є пріоритетними для потенційних користувачів інтелектуальних транспортних систем в українських містах. Охарактеризовано світовий досвід становлення і розвитку інтелектуальних транспортних систем, а також, європейські програми їх впровадження. Виконано SWOT-аналіз впровадження інтелектуальних транспортних систем в Києві та надано рекомендації щодо створення програми впровадження ІТС в Києві. Інформаційну базу статті склали публікації видатних українських та закордонних науковців, дані сервісу транспортної аналітики Tom Tom, чинна нормативно-правова база України, якою регулюються міські транспортні системи, та міські стратегії розвитку. У процесі дослідження використовуються наступні методи наукового дослідження: діалектичний метод, метод наукової абстракції, метод аналізу та синтезу, метод індукції та дедукції, порівняльний метод, метод систематизації, графічний метод.