ПРАВОВІ АСПЕКТИ ВІДВЕДЕННЯ ЗЕМЕЛЬ ДЛЯ БУДІВНИЦТВА ДОРІГ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ - Кочеригін, Леонід; Гладілін, Валерій; Сидорко, Наталія (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Розкриваються теоретичні питання та процедура відведення земельних ділянок для будівництва доріг загального користування. Система автомобільних доріг є невід’ємною частиною національної єдиної транспортної системи. З роками змінювався склад транспортного потоку, розширювалася мережа автомобільних доріг та покращувалася планування. А також, розширювались мережі міжнародних та внутрішніх транспортних коридорів та відбувалась модернізація дорожньої інфраструктури. Вирішення проблем розвитку дорожнього комплексу України потребує суттєвого впорядкування на основі сучасних інновацій. Визначено, що основою Транспортної стратегії України на період до 2030 р. [25] є економічний, соціальний та екологічний складники. Позитивних результатів неможливо досягти без урахування національних особливостей усієї системи управління галуззю. Тому для забезпечення цілісності системи в галузі необхідний поглиблений аналіз ключових аспектів характеристик руху. Складність правового регулювання земельних відносин у сфері автомобільних перевезень зумовлює актуальність вирішення проблеми раціонального використання земель, а її нормативно-правова база потребує подальшого вивчення та впровадження в господарську діяльність.