ДО ПОБУДОВИ ПОВНИХ ДІАГРАМ ДЕФОРМУВАННЯ ДЕРЕВИНИ ВІЛЬХИ ТА ЯЛИНИ ЗА СТАНДАРТНОЇ ВОЛОГОСТІ - Гомон, Святослав; Матвіюк, Олександр; Кулаковський, Леонід; Чорномаз, Наталія (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Наведено методику експериментальних досліджень деревини вільхи та ялини осьовим стиском уздовж волокон короткочасним навантаженням за стандартної вологості (за приростом переміщень). На основі експерименту побудовано повні діаграми деформування «напруження σс - деформації uc» та встановлено основні параметри: критичні та залишкові деформації, а також їх відповідні напруження. Підтверджено, що деревина має висхідну та спадну вітку, тобто працює в докритичній та закритичній стадії роботи.