ІНФРАСТРУКТУРА ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ТА ГЕОІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Лященко, Анатолій; Карпенко, Олена; Черін, Андрій (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Актуальність проблематики щодо формування геоінформаціних ресурсів та їх використання для сталого розвитку країни і територіальних громад пов’язана із реалізацією завдань, визначених у нормативно-правових актах України щодо розвитку національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД), розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад та створення системи містобудівного кадастру. В статті на основі аналізу досвіду створення НІГД в розвинених країнах обґрунтовано доцільність законодавчого визначення в організаційній структурі НІГД України ієрархію рівнів у відповідності до адміністративно- територіального устрою країни. Це дозволить чіткіше визначити повноваження та відповідальність центральних органів влади і органів місцевого самоврядування за створення наборів базових і тематичних геопросторових даних за принципами генералізації, інтеграції та скоординованого їх моніторингу на основі єдиної методології, загальних технічних регламентів та узгодженої технічної політики. В умовах децентралізації базовий рівень НІГД України доцільно розвивати на основі систем містобудівного кадастру територіальних громад, геоінформаційні ресурси яких містять інтегровані відомості про сучасний стан та перспективи розвитку території. Обґрунтовано першочерговість для розбудови НІГД та розроблення сучасної містобудівної документації вирішення завдань зі створення інформаційних ресурсів цифрової топографічної на територію країни і територіальних громад для забезпечення координатно-просторової узгодженості усіх наборів геопросторових даних на усіх рівнях НІГД.