ГЕОГРАФІЧНІ ІДЕНТИФІКАТОРИ ЯК ОСНОВА ДЛЯ ІНТЕГРАЦІЇ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ - Лазоренко-Гевель, Надія (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Досліджуються предмет, ідея, роль та значення географічних ідентифікаторів для забезпечення інтеграції геопросторових даних в цілісних базах топографічних даних та національній інфраструктурі геопросторових даних відповідно до національного стандарту ДСТУ ISO 19112:2017 (ISO 19112:2003, IDT) Географічна інформація. Просторова прив’язка за географічними ідентифікаторами. Головним напрямом розвитку топографо-геодезичної діяльності в Україні є розвиток національної інфраструктури геопросторових даних на принципах геоінформаційного підходу. Національна інфраструктура геопросторових даних розглядається як система інтеграції геопросторових даних різного походження з різних джерел, і що особливо важливо з різних сфер діяльності. Особливого значення система інтеграції різнорідних даних набуває при з’єднанні набору базових даних з тематичними даними, які постачають масив атрибутивної інформації з різних видів діяльності. Саме завдяки географічним ідентифікаторам з’єднуються геопросторові координатні описи об’єктів з масивом атрибутивних даних, які не мають прямого позиціювання. Географічними ідентифікаторами можуть бути такі: кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, кадастровий номер земельної ділянки, адреса, географічна назва тощо. Тому метою статті є дослідження вимог використання географічних ідентифікаторів для інтеграції наборів базових та тематичних геопросторових даних національної інфраструктури геопросторових даних відповідно до ДСТУ ISO 19112:2017 (ISO 19112:2003, IDT).