ВИЗНАЧЕННЯ ФОРМИ РОЗПОДІЛУ ПОМИЛОК ГЕОДЕЗИЧНИХ ВИМІРЮВАНЬ - Гладілін, Валерій; Сіроштан, Тетяна; Шудра, Наталія; Чуланов, Петро (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Промислове обладнання є динамічною системою і має деформації не тільки при монтажу, але й при експлуатації. Під впливом змінного навантаження і зміщення центру ваги, ґрунт під фундаментом нерівномірно осідає, а відповідно і обладнання нерівномірно деформує, що є загрозою до обладнання, більшому навантаженню відповідає більше осідання і більші деформації. Виділення часткових деформацій із повної має значення для визначення елементів рихтування обладнання для його безперебійної та безаварійної експлуатації. Наявність значної загальної деформації не впливає на експлуатаційні характеристики обладнання. Найбільш критичними деформаціями є часткові деформації. Абсолютні вертикальні деформації обчислюються як різниця осідань між суміжними деформаційними марками, які закріплені на обладнанні у одному і тому ж циклі вимірювань. Порівнюючи величини деформацій з допустимими за технічними умовами, приймають рішення про необхідність рихтування і юстирування обладнання. Точність встановлення характеризується величиною допуску 0.1 ꟷ 0.5 мм на взаємне положення обладнання , яке взаємопов’язано монтується на відстані в декілька десятків або сотень метрів. Для монтажу обладнання з такою точністю виконують спеціальні геодезичні роботи з використанням спеціально розроблених для цієї мети методів і технічних засобів вимірювань в геодезії, метрології і машинобудуванні. Можливі принципово різні схеми і методи встановлення обладнання, вибір яких залежить від його компоновки, характеру виробництва і точності взаємозв’язку окремих елементів обладнання, які входять в єдиний технологічний комплекс, будівельно - монтажних умов, а також від умов експлуатації. Багато схем встановлення передбачають застосування відомих методів геодезичного розмічування: метод полярних координат, прямокутних координат, кутових та лінійних засічок, створних вимірювань. Висока точність цих методів досягається при створення особо точної геодезичної основи з застосуванням високоточних засобів вимірювання кутів і відстаней, які зменшують вплив різноманітних систематичних і випадкових помилок вимірювань.