АКТУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ТРАНСФОРМАЦІЇ ІНЖЕНЕРНО- ПЛАНУВАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІЇ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Соколенко, Валерій; Соколенко, Костянтин; Черних, Олег (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Архітектурно – просторова форма організації територій та населених місць залежать від функціонального змісту процесів, що відбуваються на цих територіях. Дослідження ставить на мету аналіз актуальних напрямів та завдань трансформації функціонально – планувальної структури області в сучасних умовах, викликаних проблемами розчленування території та планувальної організації Донбасу в наслідок збройного конфлікту. Для об’єкту аналізу – території Донецької та Луганської областей слід визнати: конфлікт триває вже сьомий рік, що співставно з термінами реалізації окремих положень генплану міста; функціонально-планувальна структура областей зазнала суттєвих змін; змінено окремі функції регіональної типології; зазнав змін весь комплекс передумов, які визначають напрямок розвитку або реконструктивного перетворення територій. Агломерацію міст Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Рубіжне доцільно розглядати як єдине територіальне утворення в контексті завдань реконструктивного перетворення. Це завдання супроводжуючої реконструкції на рівні міських об’єктів, та функціонально – планувальна реконструкція що забезпечує: збереження та створення нових робочих місць; реконструкція транспортної мережі у відповідності до потреб територій та оборони; сталий розвиток системи освіти регіону, як запорука загального розвитку якості населення; реалізація та підтримка інфраструктурних проектів, що забезпечують якість міського середовища та екологічного стану.