УЗАГАЛЬНЕННЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ОСОБЛИВОСТЕЙ ФОРМУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ АДМІНІСТРАТИВНИХ БУДІВЕЛЬ - Голуб, Крістіна (Містобудування та територіальне планування, 2021)
У статті аналізуються наукові праці вчених у сферах інженерного та архітектурного проектування, котрі вплинули на формування інтелектуальних адміністративних будівель. Розглянуті основні критерії оцінки інтелектуальності будівель в Азії, Європі та Америці. Встановлено різницю підходів в різних частинах світу: в Азії система враховує вплив на навколишнє середовище, здоров’я працівників, комфортні умови праці, впровадження сучасних технологій, безпеку, рентабельність інвестицій тощо; в Європі зосереджена на взаємодії інтелектуальних будівель з людиною та навколишнім середовищем, мінімізації споживання енергії та експлуатаційних витрат; в США першочергові підходи пов’язані з принципами стійкості та адаптивності до швидких змін технологій і потреб людини. Виокремлені базові архітектурні прийоми: застосування фотоелектричних елементів на фасадах та вітрогенераторів; улаштування фасадів із подвійним склінням; застосування автоматичних жалюзів між двома шарами скління тощо.