ЗАСТОСУВАННЯ КОСМІЧНОЇ СПЕКТРОФОТОМЕТРІЇ ДЛЯ СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОГО АНАЛІЗУ УРБАНІЗОВАНИХ ЛАНДШАФТІВ - Zheleznyak, Oles (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Застосовано дані космічної спектрофотометрії і проведено аналіз змін структур урбанізованих ландшафтів. Завдяки дії антропогенних чинників, що сприяють формуванню на території великих міст споруд (будинків, дамб, мережі автомобільних та залізничних доріг, міських інженерно-технічних мереж) змінюються просторово-часові властивості ландшафтів, збільшується альбедо ділянок земної поверхні, при цьому відбувається руйнування рослинного покриву. Автомобільні шляхи на території міст сприяють зменшенню альбедо (збільшенню поглинальної здатності сонячного випромінювання). Хаотична забудова міст часто погіршує екологічний стан для проживання міського населення. Показано, що для ефективного управління забудовою і мінімізації антропогенного впливу на ландшафти необхідно використовувати космічну спектрофотометрію, яка надає необхідну просторово-часову інформацію про території міських агломерацій.