ФОРМУВАННЯ ЗЕЛЕНОГО КАРКАСА – ВАЖЛИВА УМОВА МІСТОБУДУВАННЯ - Tatarchenko, Halyna; Bіloshytska Natalya (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Розглянута роль зеленого каркасу міст як містобудівної складової захисту від забруднення природного середовища. Проведено аналіз проблем, пов’язаних з розвитком та функціонуванням промислової агломерації – Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Рубіжне що призводять до непоправних екологічних наслідків в системі озеленення, до значного зниження відсотку лісистості території. Луганська область розташована в степовій зоні України, в так званому байрачному Степу, з посушливим кліматом, частими пиловими бурями і суховіями, жарким літом і малосніжними морозними зимами. Крім того, додатковий негативний вплив на людей і живу природу вносять пожежі, які тільки за останній рік знищили третину соснових лісів штучного походження. Представлені заходи з раціонального використання діючих елементів зеленого каркаса, надані рекомендації щодо вибору породи дерев і чагарників для озеленення міст, які адаптовані до місцевих кліматичних і ґрунтових умов. Відзначено, що потрібен комплексний підхід до концепції відновлення зеленого каркасу міст Сєвєродонецько-Лисичанської агломерації з гарантією належного фінансування. Програми, концепції з проектування міст з урахуванням всіх особливостей геологічного і біологічного середовища повинні бути турботою не тільки екологів, а й містобудівників також.