ТРИ ЕТАПИ ПЕРЕХОДУ ВІД «СТАЛІНСЬКОГО АМПІРУ» ДО МОДЕРНІЗМУ НА ПРИКЛАДІ КИЄВА - Markovskyi, Andrii (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Поданий аналіз соціо-політичних факторів що призвели до трансформації архітектури Радянського союзу в середині 1950-х років. Порівнюються дві моделі впливу владних еліт на генезис архітектури періоду з тотожним хронологічно світовим контекстом. Автор виоклеслюює три етапи переходу від неокласичної архітектури до радянського архітектурного модернізму та функціоналізму, ілюструючи систематизацію відповідними прикладами київської забудови. В якості об’єктів приведені: конкурс на монумент арки «На честь 300-річчя возз’єднання України з Росією», трансформації в завершальній стадії реалізації відбудови вул. Хрещатик та житлова забудова мікрорайонами від початку 1950-х до початку 1960-х.