РОЗРОБКА МЕТОДУ ІНТЕГРАЛЬНОЇ ОЦІНКИ РІВНЯ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ ОБ’ЄКТІВ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ РЕГІОНІВ - Viatkin, Konstantin; Viatkin, Roman (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Розглянуто актуальні питання розробки ефективних методів проведення інтегральної оцінки формування та використання земель з урахуванням специфіки природо-заповідницького фонду. Питання моніторингу земель природно-заповідницького фонду мають не лише важливе соціально-економічне значення, але і покликані зберегти унікальність даних територій. Відсутність ефективних систем оцінки рівня формування та використання природно-заповідницького фонду призводить до відсутності ефективних механізмів проведення аудиту їх використання та раціоналізації процесів використання земель з метою їх збереження та розвитку.Аналіз проведений шляхом визначення характеристики земель-обєктів природо-заповідницького фонду регіонів. Основою дослідження є оцінка рівня сформованості та сучасного стану природно-заповідної мережі регіонів. У статті визначено динаміку розширення площ природоохоронних територій, що є важливим фактором для їх подальшого використання. Здійснено порівняльний аналіз структури природно заповідного фонду у межах територіального поділу, результати якого дали змогу визначити раціональні механізми забезпечення точної та ефективної оцінки формування та використання земель. У результаті проведеного аналізу запропоновані параметри інтегральної оцінки формування та використання земель з урахуванням специфіки природо-заповідницького фонду. За результатами реалізації розробленого у дослідженні методу інтегральної оцінки формування та використання земель природно-заповідницького фонду розраховано коефіцієнт інтегрального чинника рівня використання земель та шкалу інтегрального чинника рівня використання земель об’єктів природно-заповідного фонду, що надає можливість сформувати кількісну основу інформаційно-аналітичного забезпечення моніторингу земель об’єктів природно-заповідного фонду регіонів., Отже, у статті запропоновано метод інтегральної оцінки рівня формування та використання земель об’єктів природно-заповідного фонду регіонів, метод кількісної оцінки інформаційно-аналітичного забезпечення моніторингу земель об’єктів природно-заповідного фонду регіонів.