ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА РОЗВИТОК РЕКРЕАЦІЙНО - ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЯХ І ПОСЕЛЕННЯХ - Chyzhevska, Lidiia (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Розглянуто комплекс чинників ефективної туристично-рекреаційної діяльності об’єднаних територіальних громад, визначено та розкрито основні фактори, що впливають на розвиток цієї діяльності в сільських територіях та поселеннях. В якості одного із визначальних факторів, що здатний забезпечити ефективну туристично-рекреаційну діяльність в об’єднаних територіальних громада, розглядається місце розташування і роль сільських територій та поселень в державній, регіональній, місцевій системах розселення. Окремим фактором впливу на розвиток туризму і рекреації являються території з виразними природно-ландшафтними умовами, в тому числі ті, які мають природно-заповідний статус значення сільських місцевостей та окремих поселень суттєво підвищуються при наявності на їх територіях значного історико-культурного фонду і зокрема, видатних пам’яток архітектури та садово-паркового мистецтва. Такі пам’ятки за початковим призначенням запропоновано віднести до трьох основних груп: оборонні, палацові та культові. Наступним фактором впливу на рекреаційне освоєння сільських територій виступають антропогенні об’єкти різного типу: як наприклад: спортивно-оздоровчі (переважно зимового використання); рекреаційні (переважно літнього використання); духовні культові центри паломництва; парки розваг, культури, історії, етнографії; Дія п’ятого фактору обумовлюється розвитком усталених для конкретних сільських поселень видів туризму та рекреації, а також з просуванням нових їх форм.