РЕДЕВЕЛОПМЕНТ ІНДУСТРІАЛЬНИХ ТЕРИТОРІЙ. ПАЛАЦ ПРАЦІ В ДНІПРІ: ІСТОРІЯ, ЕТАПИ БУДІВНИЦТВА, СУЧАСНИЙ СТАН - Nevgomonnyi, Grygoriy; Merylova, Iryna; Podolynnyi, Sergiy; Sivakova, Anna (Містобудування та територіальне планування, 2020)
У статті розглядається Палац праці в Дніпрі в контексті його історичних перетворень. Головною метою статті було розкрити історико-культурну значимість архітектурного об’єкта, як унікальної пам’ятки архітектури радянського конструктивізму міжвоєнного періоду, позначити цінність його спадщини. Стаття також спрямована на аналіз нинішнього стану Палацу праці, виявлення негативних характеристик об’єкта та оцінку його потенціалу, як позашкільного навчального закладу міського значення в процесі редевелопмента індустріальних територій міста Дніпро. «Палац праці» раніше носив охоронний титул, проте документи, що підтверджують національний статус пам’ятки архітектури, були втрачені, почались ремонтні роботи, та первісний автентичний зовнішній вигляд будівлі (покриття покрівлі, система забарвлення фасаду і структура віконних стулок) було змінено, не дивлячись на відсутність інформації про сучасні реконструкції та проектні пропозиції з відновлення об’єкта. Варто відзначити, що «Палац праці», як міський культурний об’єкт, має високий потенціал для міста, який розкривається шляхом оживлення його функціональної території та використовуванням унікальних характеристик об’єкта в якості «точки зростання». Розуміння соціальних та економічних чинників може дати уявлення про тенденції та умови можливих змін у навколишньому середовищі територій. Соціальна та архітектурна частини передпроектних досліджень можуть показати певні напрямки бажаних змін у містобудівній структурі. Комплекс соціально- економічних, соціальних та архітектурних рекомендацій дозволяє проводити відповідні проектно-архітектурні, функціональні та реконструкційні роботи.