ДЕГРАДУЮЧІ ПРОМИСЛОВІ ОБ’ЄКТИ ЯК РЕСУРС МІСЬКОГО РОЗВИТКУ - Безлюбченко, Олена; Апатенко, Тетяна (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Розглянуто проблему деградації промислових об’єктів у міському середовищі та можливості їхнього перепрофілювання. Проаналізовано світовий та вітчизняний досвід реновації деградуючих промислових територій, які слугують основою для створення культурно-видовищних комплексів, технопарків, креативних хабів та інших об’єктів сучасної інфраструктури. Особливу увагу приділено питанням збереження історичної та архітектурної цінності таких об’єктів, а також їхньої інтеграції у міське середовище. Визначено основні переваги реновації, зокрема зменшення витрат на нове будівництво, збереження автентичності міської забудови та підвищення інвестиційної привабливості територій. Автори акцентують на важливості активної участі громади та інвесторів у процесах трансформації промислових об’єктів, що сприяє соціальному та економічному розвитку міста.