ЗАСОБИ НА ОСНОВІ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ДОСЛІДНИЦЬКІЙ РОБОТІ АРХІТЕКТОРА - Стисло, Олег; Гребенюк, Іван (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Доведено, що стрімкий розвиток цифрових технологій створює нові можливості для інтеграції засобів штучного інтелекту (ШІ) в архітектурну діяльність. Однією з ключових переваг ШІ є автоматизація рутинних задач, таких як графічне моделювання, аналіз даних і створення візуалізацій, що значно підвищує ефективність проєктної діяльності. Інструменти ШІ забезпечують можливість генерування численних варіантів дизайну на основі заданих параметрів, враховуючи екологічні, економічні та соціальні фактори. Завдяки генеративним алгоритмам архітектори отримують доступ до інноваційних підходів до проєктування, що сприяє створенню сталих, енергоефективних і функціональних рішень. Інтеграція ШІ у процес графічного відображення дозволяє створювати багатошарові візуалізації з високим рівнем деталізації, оптимізуючи комунікацію між учасниками проєктного процесу. Нами також встановлено, що незважаючи на переваги, застосування ШІ несе низку загроз. Надмірна автоматизація може спричинити втрату стильової унікальності архітекторів і перетворити творчий процес на механічний. Залежність від алгоритмів може призвести до втрати традиційних навичок, таких як ручне креслення та критичне мислення. Крім того, алгоритми ШІ можуть відображати упередження, закладені в навчальні дані, що ускладнює створення унікальних і контекстуальних рішень. Зниження емоційного зв’язку архітектора з проєктом також може негативно вплинути на якість кінцевого продукту. Основними рекомендаціями з використання ШІ в роботі архітектора є використання системного підходу при формуванні промтів для ШІ й врахування конкретних потреб проєктування. Чітке визначення цілей, деталізація параметрів і врахування культурного та географічного контексту забезпечують релевантність результатів. Використання ШІ повинно гармонійно доповнювати традиційні методи, сприяючи розвитку інноваційної архітектури.