ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД РЕВІТАЛІЗАЦІЇ ВІЙСЬКОВО- ПРОМИСЛОВИХ КОМПЛЕКСІВ (НА ПРИКЛАДІ ЗАКАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ) - Косьмій, Михайло; Назарук, Віталій (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Показано, що військово-промислові комплекси Закарпаття, залишені у спадок з радянського періоду, можуть стати ключовим елементом соціально- економічного розвитку регіону але за умови їх цілковитої ревіталізації. Нами доведено важливість адаптації європейського досвіду, зокрема позитивних практик Угорщини та Польщі, у процесах ревіталізації об'єктів, таких як Лінія Арпада та Боржавська радіолокаційна станція. Аргументовано, що використання сучасних технологій, екологічних підходів і залучення місцевих громад забезпечує стійкий розвиток регіону. У статті також визначено характер і потенціал згаданих об’єктів у мілітарі-туризмі, освітніх і культурних ініціативах. Саме це й необхідно враховувати в процесі трансформації згаданих об'єктів. Нами запропоновано інтегрувати технології доповненої реальності та інноваційні екологічні рішення у процес ревіталізації. У статті окреслено перспективи створення інноваційних центрів, туристичних маршрутів і культурних просторів. Зроблено висновок, що такий підхід сприятиме не лише збереженню історико-культурної спадщини, але й економічному та соціальному розвитку Закарпаття. Висвітлено важливість співпраці з місцевими громадами та залучення інвестицій. Окрему увагу приділено можливості інтеграції міжнародного досвіду в умовах євроінтеграційного курсу України. Нам сформульовано рекомендації щодо стратегічного використання ресурсів для створення сучасної інфраструктури на основі занедбаних військових об'єктів. Особливий акцент зроблено на збереженні природного ландшафту через впровадження зелених технологій. Нами висвітлено перспективи створення еколого-історичних маршрутів, що інтегрують історичні об’єкти з унікальними природними ресурсами регіону. Доведено, що ревіталізація сприяє формуванню нового архітектурного простору, а перетворення військово-промислових комплексів у багатофункціональні об’єкти є ефективним інструментом сталого розвитку, що сприяє економічній диверсифікації та зміцненню соціальної згуртованості.