ГРОМАДСЬКІ ПРОСТОРИ В ПОРТОВИХ КОМПЛЕКСАХ: СТВОРЕННЯ ПРИВАБЛИВОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ МЕШКАНЦІВ І ВІДВІДУВАЧІВ - Кондратюк, Володимир (Містобудування та територіальне планування, 2025)
У сучасних умовах зростаючої урбанізації та глобалізації розвиток громадських просторів у портових комплексах набуває особливої актуальності. Порти, будучи важливими інфраструктурними об'єктами, відіграють значну роль не лише в економіці, а й у житті міст, формуючи унікальне середовище взаємодії мешканців і відвідувачів. Однак значна частина портових територій залишається функціонально обмеженою та недостатньо інтегрованою в міську тканину, що перешкоджає використанню їх потенціалу як громадських просторів. Громадські простори в портових комплексах мають важливе значення для підвищення якості життя мешканців та відвідувачів, слугуючи яскравими центрами соціальної взаємодії, економічної активності та культурного обміну. Ця стаття досліджує багатогранний взаємозв'язок між портовими містами та їхніми громадськими просторами, наголошуючи на необхідності створення привабливого середовища, що сприяє залученню громади та економічній життєздатності. Аналізуючи останні світові дослідження та публікації, ми визначаємо успішні стратегії реконструкції набережних та ревіталізації міст, які були реалізовані в різних міжнародних контекстах. Потім фокус уваги переноситься на Україну, де місцеві тематичні дослідження ілюструють як виклики, так і можливості, пов'язані з розвитком привабливих громадських просторів у межах портових комплексів. Висновки свідчать про те, що для сталого розвитку необхідна співпраця між зацікавленими сторонами, включаючи державні установи, приватних девелоперів та громадські організації. Така співпраця гарантує, що громадські простори не лише слугуватимуть життєво важливими сполучними ланками між набережною та міським життям, але й відображатимуть культурну ідентичність та прагнення місцевих громад.